Sujuva viestintä vaatii hyvän kielipohjan | Käännöstoimisto Lingo

Sujuva viestintä vaatii hyvän kielipohjan

2. maaliskuuta 2017

Suomalainen osaa erinomaisesti englantia. Toisen kotimaisenkin pitäisi soljua kuin rasvattu, kiitos pakkoruotsin. Kouluvuosien aikana on mahdollista ottaa haltuun useampikin kieli. Voidaanko siis sanoa, että pieni kansamme on poikkeuksellisen kielitaitoista?

Monissa perheissä, kuten meilläkin, pohditaan näin kevään kynnyksellä koululaisen kielivalintoja. Yhdeksänvuotias tytär ymmärtää jo sujuvasti lempitubettajansa brittiaksenttia ja käyttää englantia arkipäivän tilanteissa siinä määrin taitavasti, ettei toisen vieraan kielen opintojen lykkäys ole tarpeen. Lopullinen kielivalinta on kuitenkin vielä tekemättä.

Suomalaisten kielitaitoa on pyritty monipuolistamaan jo vuosikymmeniä. Uuden opetussuunnitelman myötä kielten opetus on ollut myllerryksessä, jälleen kerran. A1-kieltä, eli useimmissa suomalaisissa kouluissa englantia, opiskellaan nyt kakkosluokalta lähtien. Toista pitkää, vapaaehtoisesti valittavaa A2-kieltä aloitellaan neljännellä luokalla. Ruotsin aloittavat jo kuudennella luokalla lähes kaikki. Kahdeksannella vuosiluokalla tarjonta laajenee. B2-kieleksi valitaan tavallisesti saksa, ranska, espanja tai venäjä. Lukio ja muut jatko-oppilaitokset tarjoavat omat kielikurssinsa.

Suu rohkeasti auki

Uusimpien tilastojen valossa lukiolaisista jopa 99 prosenttia on lukenut pitkää englantia ja puolet heistä vain kahta kieltä. Esimerkiksi saksan opiskelijoiden määrä jää alle tuhannen. Vapaaehtoisuus on entisestään vähentänyt kielten opiskelijoiden joukkoa. Myös opetusmenetelmät sekä oppikirja- ja kielioppipainotteisuus saattavat latistaa monen innostusta vieraan kielen opiskeluun. Kieliopin hallitseminen on toisarvoista, jos suutaan ei uskalla vieraalla kielellä avata.

Omat muistikuvani kielten opiskelusta peruskouluvuosilta ovat karuja. Muistan päntänneeni ulkoa oppikirjan kappaleita ja kielioppisääntöjä. Ensimmäiset englannin kielen ääntämisharjoitukset tein vasta ensimmäisenä yliopistovuonna ja pitkiä vieraskielisiä keskusteluja tapasin käydä vain vapaa-ajalla. Olen edelleen mielestäni parempi kirjallisessa kuin suullisessa viestinnässä, enkä koe saaneeni opintieltä riittävästi valmiuksia vieraalla kielellä esiintymiseen. Tämän päivän lapsilla ja nuorilla lähtökohdat ovat onneksi paremmat.

Mahtikieli englanti – vai ranska?

Monessako koulussa voit jo valita mandariinikiinan tai hollannin? Suomen vientimarkkinoiden valossa tarjontaa sopisi olla enemmänkin. Tällä hetkellä vientiä tehdään erityisesti Saksaan, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Alankomaihin ja Kiinaan (Tullin tilasto 2016/1–6).

Yhdysvaltalaisen talouslehti Forbesin mukaan tulevaisuuden kieliä ovat ranska, mandariinikiina ja espanja. Englannin asema maailmankielenä heikkenee samalla, kun ranskan rooli vahvistuu erityisesti Afrikan väestönkasvun seurauksena.

Tyttäreni haluaisi valita A2-kielekseen ranskan. Ranskan kielestä hän innostui viime syksynä Lingon kielikerhossa kannustavan opettajan ohjauksessa. Tytär on pitänyt yllä orastavaa kielitaitoaan Duolingo-sovelluksen avulla. Suurin osa luokkakavereista valinnee ruotsin. Nähtäväksi jää, mihin meillä päädytään.

 

Lähteet:

http://www.forbes.com/sites/pascalemmanuelgobry/2014/03/21/want-to-know-the-language-of-the-future-the-data-suggests-it-could-be-french/#45f5dec13933

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005093871.html

 


Esiintymisvarmuutta kansainvälisille estradeille

Muistatko hetken, kun valmistauduit ensimmäistä kertaa esittelemään yritystäsi tai työtäsi vieraalla kielellä? Koetko, ettei esiintymisesi vielä vakuuta kuulijoita? Haluaisitko olla parempi puhuja?

Toimit sitten missä tahansa ammatissa, millä tahansa toimialalla tai olipa sinulla asiantuntemusta tietystä erikoisosaamisesta, työssä tai vapaa-ajalla, esiinnyt todennäköisesti erilaisissa tilanteissa.

Katso Marleenin inspiroiva TEDx-puhe “Speak to the heart”.

Järjestämme Memorable Presentations -kurssin sekä Helsingissä että Porissa toukokuussa viikolla 19. Kurssin ohjaajana toimii Norjassa TEDx-puhujia kouluttava Marleen Laschet.

Lataa Memorable Presentations -kurssin esite.

Voit tehdä alustavan paikkavarauksen toukokuun kurssillemme jo nyt. Koska kurssi järjestetään ensimmäistä kertaa, saat 60 prosentin alennuksen 1. päivän hinnasta.

Ilmoittaudu tästä! Mukaan mahtuu vain kuusi nopeinta!

Tai lue lisää muista kielikoulutuksistamme.


Miia Virtanen

Miia vastaa Lingon liiketoiminnasta ja sen luotsaamisesta kansainvälisille vesille.

Kääntäjä, FM, ylin laadunvalvoja

Lingo Languages Oy
ketterä porilainen luotettava multilingual
Twitter: @lingotranslates
Facebook: LingoLanguages

 

 

 

4 Comments

 1. Krista Tuominen sanoo:

  Moi Miia,
  Ruotsin kieli alkaa koulussa jo kuudennella uuden opetussuunnitelman mukaan. Ja voin kyllä suositella lapsellesi A2-ranskaa kun kerran omaa kiinnostusta löytyy. Rohkeasti vaan valitsemaan! Allez!
  t.Krista

 2. Miia Virtanen sanoo:

  Kiitos Krista kommentista, artikkelia päivitetty ruotsin kielen aloittamisen osalta :)!

 3. Timo Johansson sanoo:

  Hyvä kirjoitus Miia, kielitaidon merkitys korostuu koulunkäynnin edistyessä ja erityisesti työuran aikana. Elämme nopeasti kansainvälistyvässä maailmassa missä tarve vuorovaikutukseen eri kulttuurien välillä yhä vain korostuu. Usealle kollegalle puhutun kielen oppiminen paremmin on avannut aivan toisenlaisen maailman myös ammatillisesti. Hienoa katsoa kuinka itsevarmuus on kasvanut ja kommunikoinnista vieraalla kielellä on tullut luontevaa.
  Valitsimme pojalle Saksan jotta hän saa tuntumaa muihinkin kieliin kuin Kiinaan, Suomeen ja Englantiin ja Ruotsiin…uskomme että erityisesti hänelle kielistä on hyötyä. Hän samalla oppii lisää myös uusista kulttuureista.
  T. Timo

  • Miia Virtanen sanoo:

   Kiitos Timo kommentista, kyllä tässä muuttuvassa maailmassa on tärkeää osata itselle vieraita kieliä, samalla oppii ja avartaa omaa ajatteluaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.