Monikielinen yritys menestyy muita paremmin - Käännöstoimisto Lingo Languages

Monikielinen yritys menestyy muita paremmin

26. kesäkuuta, 2019

Hyvät kieli- ja viestintätaidot ovat yritykselle ja sen työntekijöille elintärkeitä. Kielitaito luo yhteyden ihmisten ja kulttuurien, mutta myös yritysten ja asiakkaiden välille.

 

 

Kielitaito vaikuttaa suoraan myös vientiyrityksen kilpailukykyyn: monet yritykset menettävät sopimuksia heikon kielitaidon tai puutteellisen kohdemaan kulttuurin tuntemuksen vuoksi.

Tavoitteletko asiakkaita ulkomailta? Onko monikielisyys ja kielitaito otettu silloin osaksi yrityksesi liiketoiminnan strategiaa?

 

Hyvin suunniteltu on puoliksi myyty

Suomen tavaraviennin arvo vuonna 2018 oli Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan noin 64 miljardia euroa ja tavaratuonnin arvo noin 67 miljardia euroa. Sekä viennin että tuonnin arvo kasvoi seitsemän prosenttia vuodesta 2017.

Hyvä tuote ja oikea hinta eivät vielä takaa viennin menestystä. Jos yrityksesi ei palkkaa ja kouluta viennin kohdemaahan sopivia kielitaitoisia ihmisiä tai ellet onnistu luomaan itsestäsi myönteistä kuvaa uusilla markkinoilla, menetät mitä todennäköisimmin kauppaa.

Yrityksesi vienti kasvaa, kun otat kielinäkökulman mukaan liiketoiminnan suunnitteluun sen alusta saakka.

 


Kielistrategia vauhdittaa vientiä

Kielistrategia ei ole vain sanahelinää. Se tarkoittaa yrityksen valitsemia konkreettisia toimenpiteitä, joilla pyritään ehkäisemään kieli- ja kulttuuriesteiden muodostumista uusilla markkinoilla. Kielistrategiassa tartutaan ennalta kohdemarkkinoille ominaisiin viestinnän haasteisiin ja sen tarkoitus on helpottaa yrityksen asiakkaiden ja alihankkijoiden kanssa käytävää viestintää.

Yritykset, jotka panostavat kielistrategisten menetelmien kehittämiseen, tuottavat enemmän vientimyyntiä kuin yritykset, jotka eivät niihin panosta.

Vuonna 2011 tehdyn PIMLICO-hanketutkimuksen mukaan lähes puolet tutkimukseen osallistuneista suomalaisista vientiyrityksistä ilmoitti kasvattaneensa liikevaihtoaan yli 25 prosentilla otettuaan käyttöön uusia kieliä koskevan strategian. Lisäksi 30 prosenttia ilmoitti liikevaihtonsa kasvaneen 16–25 prosentilla.

Kielistrategia laaditaan osaksi yrityksen kansainvälistymisstrategiaa ja se on yksi johdon työkaluista ulkomaankaupan vauhdittamiseen. Se ei ole vain henkilöstöstrategian kielitaito-osa, vaan merkittävä osa yrityksen liiketoimintaa ja kansainvälistymisstrategiaa.

 

Näin laadit kielistrategian

Yksinkertaistettuna kielistrategiassa määritellään millä markkinoilla ja mitä yrityksesi myy, kenelle se myy ja miten se sen tekee. On tärkeää selvittää, kuka yrityksesi asiakas kulloinkin on ja mitä kieltä hän puhuu. Mitä asiakkaasi arvostaa, minkälaisessa kulttuurissa ja miten hän ostaa ja viestii?

Päätös kääntää yrityksen verkkosivut englanniksi ei ole vielä kielistrategia. Liikesuhteiden syventäminen ja investoinnit edellyttävät luottamusta, jota ei synny jos kauppakumppani ei hallitse paikallista kieltä ja tapoja.

Yritysten on tärkeää tunnistaa oma kielikompentenssinsa ja määritellä, mitä täydentävää osaamista tarvitaan menestymiseen kansainvälisillä markkinoilla.

Tarkempia ohjeita menestyksekkään kielistrategian laatimiseen löydät esimerkiksi EU:n oppaasta Kielistrategiaopas EU:n yrityksille: Menestyksekästä viestintää kansainvälisessä kaupassa. Oppaan avulla hahmotat, miten vältyt kulttuurienvälisen kommunikoinnin sudenkuopilta ja miten viestit menestyksekkäästi ja monikielisesti kansainvälisten kauppakumppaneiden kanssa.

 

Laadukkaat käännökset tuovat kilpailuetua

Yrityksesi kirjallisen ja suullisen viestinnän laatu heijastuu uskottavuuteen ja arvostukseen ulkomaisten asiakkaiden keskuudessa.

Kansainvälistä kauppaa tekevällä yrityksellä on oltava omaa kieli- ja kulttuuriosaamista, mutta palveluja kannattaa ulkoistaa myös ammattilaisille.

Lingon verkostosta löydät käännös- ja kielialan ammattilaiset yli 20 kielelle. Käännetyimmät kieliparimme ovat suomi-englanti, suomi-ruotsi, suomi-saksa ja suomi-venäjä, mutta onnistuu meiltä tekstit japaniksi, kiinaksi ja arabiaksikin.

Kun siis olet matkalla maailmalle, ota yhteyttä!

 

Lähteet:

https://tulli.fi/tilastot/tilastojulkaisu/-/asset_publisher/tavaroiden-ulkomaankauppa-maakunnittain-vuonna-2018

https://docplayer.fi/5781733-Katsaus-kieltenhallintastrategioihin-ja-parhaisiin-kaytantoihin-eurooppalaisissa-pk-yrityksissa-pimlico-hanke.html

https://publications.europa.eu/fi/publication-detail/-/publication/8a7af623-4ec8-4cf6-8632-99fad992187c

 

 


Jenni Mattila

Jenni on Lingon suomenkielisten viestien asiantuntija ja sisällöntuottaja.

Lingo Languages Oy
kehittyvä luotettava multilingual
Twitter: @lingotranslates
Facebook: LingoLanguages

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.